Overheersende leiders zijn er al genoeg. Ik geloof in een vorm van leiderschap waarbij het gaat over verbinding en gezamenlijk resultaten bereiken. Deze kant van leiderschap hebben we in onze westerse wereld niet zo meegekregen. Coaching kan hierin van grote betekenis zijn.

U wilt bijvoorbeeld meer durven loslaten of u wilt leren om niet mijlenver voorop te lopen zonder de rest mee te nemen. In dat geval ligt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling.

Het kan ook zijn dat het accent op de ontwikkeling van uw vaardigheden ligt. U wilt bijvoorbeeld de bedrijfscultuur of de teamdynamiek kunnen beïnvloeden. Misschien ervaart u uw team als een blok waar weinig beweging of eigen initiatief in zit. In plaats van een externe coach in te huren die met uw team aan de slag gaat, begrijpt u dat u, voor een duurzaam effect, beter (ook) zelf aan de bak kunt gaan.

Overigens is leiderschap niet beperkt tot mensen die een leidinggevende functie hebben. (zie bijvoorbeeld maar eens leiding te geven aan een klas met 30 kinderen)

 

‘Verbeter de organisatie…begin bij uzelf’